Ето какво пишат от Антикорупционния фонд: През месец юли тази година

...
Ето какво пишат от Антикорупционния фонд: През месец юли тази година
Коментари Харесай

АКФ праща към прокуратурата съмнения за престъпна манипулация в...

Ето какво пишат от Антикорупционния фонд:

 

" През месец юли тази година от АКФ сезирахме прокуратурата (линк в коментар) за компютърни закононарушения при електронното гласоподаване за членове на Висшия правосъден съвет (ВСС) на 25-26.06.2022 година До момента нямаме информация дали по сигнала ни е формирано следствие.

За операциите на електронната система за гласоподаване за пръв път стана обществено известно от публикация на „ Капитал “ от януари 2023 година Статията цитира изводите на тройна компютърно-техническа експертиза по делото, формирано откакто трима от претендентите за членове на Висш съдебен съвет подават тъжби, оспорвайки резултатите на изборите. Става дума за съдиите Атанас Атанасов, Владимир Вълков и Татяна Жилова, както и съдията от Луковит Владислава Цариградска, номинирала претендент за член на съвета.

Експертизата по делото, призната в хода на производството без да бъде оспорена, открива „ разнообразни аномалии “ в използването на системата за електронно гласоподаване: неведнъж гласоподаване от еднакъв IP адрес; IP адреси, от които се е гласувало десетки пъти; поредно гласоподаване с талони на разнообразни гласоподаватели. Най-фрапантен е казусът, в който към 200 гласувания са били осъществени в границите на 3 минути в утринните часове в съботния ден на 25.06.2022 година от един и същи IP адрес на Върховния административен съд (ВАС), въпреки че системата разрешава на съдиите да гласоподават от мобилните си телефони и домашни компютри.

Въпреки изложените данни за основни нарушавания и операции на вота, през февруари 2023 година петчленен разбъркан състав от съдии от Върховния касационен съд (ВКС) и Върховен административен съд постановява, че „ изборът на шестимата членове на Висш съдебен съвет от съдийската квота е легален и годен, няма открити нарушавания от такава степен, че той да бъде изопачен “. Конкретно във връзка с описаните в ескпертизата „ аномалии “, смесеният състав на Върховен касационен съд и Върховен административен съд приема, че многократното гласоподаване от един и същи IP адрес на съд значи, че голям брой съдии просто са избрали да упражнят правото си на глас от служебните си компютри, физически намирайки се в постройката на съда, а тези гласове са регистрирани като подадени от единния IP адрес на съда.

Тази версия обаче се оказва изрично опровергана от изпратен от Министерство на правораздаването (МП) формален отговор до съдиите Атанасов и Цариградска за изясняване на въпроса какъв брой съдии са били в постройката на Върховен административен съд в изборните дни. Министерство на правосъдието обезпечава защитата и реда в правосъдните здания посредством своята основна дирекция „ Охрана “.

Проверка на Инспектората към Министерство на правосъдието е открила, че на 25.06.2022 година (събота) и 26.06.2022 година (неделя) достъпът до постройката на Върховен административен съд се е осъществявал само през основния вход (служебният е бил заключен), като посетителите са записвани в нарочна книга съгласно разпоредбите за достъп до правосъдни здания в извънработно време. За датата 25.06.2022 година във времето от 00:00 часа до 24:00 часа са регистрирани 19 лица, които са посетили постройката на Върховен административен съд, от които 13 съдии. За датата 26.06.2022 година във времето от 00:00 часа до 24:00 часа са регистрирани 21 лица, от които 15 съдии.

Така откритата от техническата експертиза „ особеност “ на подадени стотици гласове сутринта на 25.06.2022 година от постройката на Върховен административен съд остава без никакво друго разумно пояснение, като се изключи че се касае за осъществена незаконна операция на съдийските избори.

Разбира се, от АКФ ще изпратим и тази нова информация по проблема на Софийска градска прокуратура, въпреки и да оставаме с убеждението, че даже при минимално проявено старание от способените да проверяват случая органи, би трябвало от дълго време да са я открили и сами ".

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР